Ya Seninle Ya Sensiz söz müzik kimin ?

Rex

Global Mod
Global Mod
Giriş: Bir Şarkının Kökenini “Hafıza Verisi” Olarak Okumak

Popüler müzik eserlerinin kökeni çoğu zaman tek bir bilgi satırına indirgenir: “kim söyledi?” Oysa bilimsel açıdan bakıldığında bir şarkı; söz yazarı, besteci, aranjör, kayıt ekibi ve yayıncı gibi çok katmanlı bir üretim ağının sonucudur. “Ya Seninle Ya Sensiz” parçası da bu açıdan sadece bir eser değil, Türkiye pop müziğinin üretim ilişkilerini anlamak için küçük bir veri seti gibi okunabilir.

Bu yazıda amaç, şarkının söz ve müzik sahipliğini yalnızca ezber bilgi olarak vermek değil; diskografik kayıtlar, müzikoloji literatürü ve arşiv karşılaştırmaları üzerinden nasıl doğrulandığını incelemek ve müzik üretimindeki kolektif yapıyı analiz etmektir. Okuyucuyu da aynı şekilde düşünmeye davet ediyorum: Bir şarkının “sahibi” gerçekten tek bir kişi midir?

Metodoloji: Müzikoloji ve Diskografik Doğrulama Nasıl Yapılır?

Bu tür eserlerin kökenini araştırırken üç temel veri kaynağı kullanılır:

1. Diskografik kayıtlar (label metadata)

Plak şirketlerinin ve dijital arşivlerin yayınladığı resmi kredi bilgileri.

2. İkincil akademik kaynaklar

Türkiye pop müziği üzerine yapılan müzikoloji çalışmaları ve kültürel analizler.

3. Birincil kaynaklar (cover, plak iç kapakları, dönem röportajları)

Şarkının ilk yayınlandığı fiziksel veya dijital materyaller.

Bu yöntem, özellikle 1960–1980 arası Türk pop müziğinde önemlidir çünkü kayıt sistemleri bugünkü kadar standart değildir. Bu nedenle aynı şarkı farklı arşivlerde küçük kredi farklılıklarıyla yer alabilir.

“Ya Seninle Ya Sensiz”: Söz ve Müzik Atfı

Diskografik verilerin büyük bölümünde “Ya Seninle Ya Sensiz” eseri, Ajda Pekkan repertuvarında yer alan bir parça olarak geçer.

Şarkının:

Söz yazarı: çoğu arşiv ve plak kaydında Fikret Şeneş

Besteci: birçok diskografik listede Selmi Andak

olarak belirtilir.

Ancak burada bilimsel açıdan önemli bir not düşmek gerekir: 1970’ler Türk pop müziğinde “adaptasyon bestecilik” yaygın olduğu için bazı eserlerde melodik yapı yabancı kaynaklı parçalarla benzerlik gösterebilir. Bu durum, müzikolojide “transkültürel uyarlama” olarak adlandırılır.

Yani kredi bilgisi yalnızca “isim listesi” değil, aynı zamanda dönemin üretim pratiğini de yansıtır.

Veri Analizi: Neden Farklı Kaynaklarda Küçük Tutarsızlıklar Görülür?

Hakemli müzikoloji çalışmalarında (özellikle Akdeniz pop müziği üzerine yapılan analizlerde) şu bulgu öne çıkar:

1970–1985 arası Türkiye’de kayıt metadata standardı zayıftır.

Aynı eser farklı plak baskılarında farklı kredi formatlarıyla yayımlanmıştır.

Dijital arşivleme sürecinde “etiketleme hataları” sık görülür.

Bu nedenle “Ya Seninle Ya Sensiz” gibi eserlerde bile küçük varyasyonlar görülebilir. Ancak genel konsensüs, söz ve müzik atfının yukarıda belirtilen isimler etrafında şekillendiğini gösterir.

Bu noktada veri odaklı yaklaşım şunu söyler:

Bir bilgi “tek kaynakta sabitse” değil, “çoklu kaynakta tutarlıysa” güvenilir kabul edilir.

Analitik ve Sosyal Perspektiflerin Dengesi

Müzik üretimini sadece veri olarak ele almak eksik kalır. Çünkü şarkılar aynı zamanda sosyal anlam taşır.

Analitik (veri odaklı) yaklaşım:

Şarkının kimler tarafından üretildiğini,

Hangi yıl hangi kayıt şirketi tarafından yayımlandığını,

Diskografik tutarlılığı inceler.

Bu yaklaşım genellikle daha sonuç odaklıdır ve müziği bir “üretim çıktısı” olarak görür.

Sosyal ve empati odaklı yaklaşım ise:

Şarkının dinleyicide yarattığı duygusal bağa,

Dönemin toplumsal atmosferine,

Kadın ve erkek dinleyicilerde farklı anlam katmanlarına odaklanır.

Örneğin bazı dinleyiciler bu parçayı daha çok bireysel ayrılık deneyimi üzerinden okurken, bazıları toplumsal modernleşme döneminin duygusal yansımalarıyla ilişkilendirir. Bu farklılık, müziğin sadece teknik değil aynı zamanda sosyolojik bir olgu olduğunu gösterir.

Tartışmalı Nokta: “Sahiplik” Kavramı Gerçekten Net mi?

Müzik telif sistemi “sahiplik” kavramını netleştirmeye çalışsa da pratikte durum her zaman bu kadar kesin değildir.

Şu sorular hâlâ tartışmalıdır:

Bir besteci melodiyi oluşturur ama aranjman eserin algısını değiştirirse kim daha belirleyicidir?

Söz yazarı mı, yoksa yorumcu mu eserin kültürel etkisini büyütür?

Bir şarkı yıllar içinde farklı yorumlarla yeniden üretiliyorsa “orijinal sahiplik” nasıl tanımlanır?

“Ya Seninle Ya Sensiz” gibi klasikleşmiş eserlerde bu sorular daha da görünür hale gelir çünkü eser artık sadece bir kayıt değil, kültürel bir hafızadır.

Sonuç Yerine: Bir Şarkıdan Daha Fazlası

“Ya Seninle Ya Sensiz” söz ve müzik atfı çoğunlukla Fikret Şeneş ve Selmi Andak ekseninde değerlendirilir ve Ajda Pekkan yorumuyla geniş kitlelere ulaşmıştır.

Ama bilimsel açıdan bakıldığında bu bilgi sadece başlangıçtır. Asıl önemli olan, bu tür eserlerin tekil üretim değil, çok katmanlı kültürel üretim süreçlerinin sonucu olduğunu anlamaktır.

Bu noktada tartışmayı açan temel sorular şunlardır:

Bir şarkıyı “kimin yaptığı” kadar “kimlerin şekillendirdiği” de önemli değil mi?

Popüler müzikte bireysel yaratıcılık mı yoksa kolektif üretim mi daha baskın?

Arşiv verileri, kültürel hafızayı ne kadar doğru temsil edebilir?

Bu soruların kesin cevabı yok; ama tam da bu yüzden bu tür eserler sadece dinlenmez, aynı zamanda incelenir.