Tabanca mermisi yakalatmak ne kadar ceza alırım ?

Defne

New member
Tabanca Mermisi Yakalatmak Ne Kadar Ceza Alırım? (Ya da “Abi Bu Mermi Ne Arıyor Cebimde?” Vakası)

Forumdaşlar, selam!

Geçen gün bir arkadaş, “Ya abi, cebimde tabanca mermisi çıktı, şimdi ben içeri mi giriyorum?” diye bir soru sordu. O an kahvemi az daha ekrana püskürtecektim. Çünkü bir insanın cebinden para, anahtar, çakmak falan çıkar... ama “mermi” çıkması, sanki GTA ile gerçek hayatın birbirine karıştığı bir senaryo gibi. İşte o anda aklıma geldi: Bu meseleyi biraz eğlenerek, biraz da bilgilendirerek masaya yatıralım dedim.

---

Mermiyle Yakalanmak: Suç mu, Şanssızlık mı, Yoksa Komedi mi?

Öncelikle şunu netleştirelim: Tabanca mermisi bulundurmak, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na göre, silah bulundurmak kadar ağır olmasa da cezası olan bir fiil. Yani, “Ben sadece mermiyi taşıyordum, silah değil ki!” bahanesi, genelde savcının gözünde pek romantik durmuyor.

Ancak olayın mizahi yönü şu:

Birçok insan gerçekten farkında olmadan mermi bulunduruyor! Nasıl mı?

- Hediye gelen bir hatıra kovanı “anahtarlık” diye taşıyor.

- Arkadaşının çantasında kalıyor.

- Ya da “merak ettim, ne kadar ağır acaba” diye alıp unutuyor.

Sonra bir gün havaalanında x-ray’den geçerken o metalik tıngırtı duyuluyor…

Ve görevli soruyor:

> “Beyefendi, bu nedir?”

> Sen: “O şey… dekoratif… ama çok gerçekçi yapılmış, sanat eseri yani…”

---

Ceza Kısmı: Ciddi Ama Komik Bir Gerçeklik

Hadi gelelim merak ettiğimiz kısma: “Ceza ne kadar?”

Yasaya göre, izinsiz mermi bulundurmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası gerektirebilir.

Ama rahat olun, genelde mahkemeler bu tip durumlarda:

- Miktar azsa,

- Suç kastı (yani bilerek taşıma niyeti) yoksa,

- Sabıkanız temizse,

cezayı erteleyebiliyor veya para cezasına çevirebiliyor.

Yani cebinden bir adet mermi çıktı diye “3 yıl içerideyim, koğuşta mermi dersi veriyorum” gibi bir durum yaşanmaz.

Ama yine de hakim “Merak güzel şey ama bunu taşımak değil, okumak için kullan” diyebilir.

---

Erkek Forumdaşların Yaklaşımı: “Abi Planı Şöyle Yapıyoruz…”

Bu tür konularda erkek forumdaşların yaklaşımı genelde “kriz yönetimi” odaklı olur. Hemen strateji devreye girer.

Bir örnek diyaloğu gözünüzde canlandırın:

> – Kanka, mermiyle yakalanırsam ne yapayım?

> – Önce sakin ol, sonra delil zincirini kır.

> – Ne zinciri?

> – Yani kimden geldiğini hatırlama, kime vereceğini de söyleme. “Bulmuşum” de, en fazla uyarı yer geçersin.

> – Ya işe yaramazsa?

> – O zaman “koleksiyon yapıyorum” dersin, herkes inanır.

Erkeklerin bu çözüm odaklılığı, adeta bir kriz masası gibi. Dakikasında plan yapılır, strateji belirlenir, “en kötü senaryoya göre” yedek plan hazırlanır.

Ancak ironik olan şu: Bu stratejilerin çoğu “internette okudum, işe yarıyormuş” kaynaklıdır.

Bir forumdaş geçen yıl şöyle yazmıştı:

> “Arkadaşlar, ben savunmamda ‘şans eseri cebime girmiş’ dedim, hakim güldü ama beraat ettim.”

Yani bazen mizah bile işe yarıyor gibi görünüyor.

---

Kadın Forumdaşların Yaklaşımı: “Ya Önce Bir Anlatsana, Nasıl Oldu Bu?”

Kadınlar konuyu bambaşka ele alıyor. Onlar için mesele, olayın duygusal arka planı.

> “Ama nasıl yani, mermi cebine nasıl girdi?”

> “Korktun mu o anda?”

> “Annen ne dedi, biliyor mu?”

Erkek forumdaş “yakalanırsam ne derim?” diye plan yaparken, kadın forumdaş “yakalanırsam anneme nasıl açıklarım?” kısmını düşünüyor.

Biri kanunu, diğeri aileyi dert ediyor.

Bir kadın forum üyesi şöyle yazmıştı:

> “Ben olsam direkt polise derim ki, ‘Bakın ben zaten her şeyi kaybeden bir insanım, anahtarım bile bende durmaz, bu mermi de yanlışlıkla cebime girmiştir!’ Belki acırlar.”

İtiraf edelim, o “empatik” yaklaşım bazen savunmadan daha etkili olabiliyor.

Neticede memur da insan; içten bir açıklama bazen tüm gerginliği dağıtıyor.

---

Gerçek Hayattan Birkaç Efsanevi Mermi Hikayesi

1. Miras Kalan Mermi Vakası:

Bir kullanıcı, dedesinin hatıra sandığından çıkan mermiyi “nostaljik obje” diye masasında saklamış. Taşınırken poşete koymuş, havaalanında yakalanmış. Sonuç? Savcı bile gülmüş, dosya düşmüş.

2. Kuyumcu Mermisi Olayı:

Bir kuyumcu çalışanı, dükkânda bulduğu mermiyi “süs niyetine” cebine koymuş. Polis çevirmesinde çıkmış. Adam savunmada “Altın gibi parlıyordu, dayanamayıp aldım” demiş. Hakim “Bir daha alma” deyip göndermiş.

3. Kamp Macerası:

Genç bir çift kamp yaparken buldukları boş mermiyi “anı eşyası” diye saklamış. Eve dönerken bavulda çıkmış. Kadın, polis sorgusunda “Ben sadece Pinterest’te gördüm, güzel görünüyordu” demiş. Dosya kapanmış, hikâye efsane olmuş.

---

Peki Ne Öğrendik Bu Hikâyelerden?

1. Mermi taşımak hava atmak değildir. Gerçekten başa bela olabilir.

2. “Unutmuşum” savunması, bazen işe yarar ama bazen “Nasıl unuttun?” sorusuyla geri döner.

3. Gülümsemek en etkili silahtır. Mizah, stresli anlarda hem karşındakini hem kendini rahatlatır.

4. Kadınlar olayın hikâyesine, erkekler çözümüne odaklanır. Bu da forumu renkli kılar.

---

Forumdaşlar, Şimdi Sıra Sizde!

Hiç başınıza buna benzer “absürt ama gerçek” bir olay geldi mi?

Mesela çantanızdan saçma bir şey çıktığı oldu mu? (Tabii mermi olmasa da olur.)

Polis çevirmesinde komik bir anınız var mı?

Ya da “Ben olsam şöyle savunurdum” dediğiniz yaratıcı bir fikir?

Yorumlara yazın, birlikte gülelim. Çünkü bazen hayatın en komik senaryoları, bizim başımıza gelen en saçma anlardan doğuyor.

Ve unutmayın: Gerçek mermiler değil, kahkaha patlamaları daha tehlikeli olabilir! 💥😄