Ahşap doğal mı ?

Efe

New member
Ahşap: Doğal Mı, Gerçekten Doğal Mı?

Sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle paylaşmak istediğim bir hikâye var. Hani bazı şeyler var ya, ilk bakışta ne kadar sade ve basit görünür, ama içine daldıkça o kadar derinleşir ki, her şeyi farklı görmeye başlarsınız. İşte tam böyle bir şey… Ahşap.

Belki ilk bakışta, "Ahşap mı? Ne var bunda?" diye düşünebilirsiniz. Ama bence, bu hikâyeyi okuduktan sonra, belki de her gün kullandığımız ahşap eşyalara, doğaya olan bakış açınıza bir kez daha farklı bir gözle bakacak, ona anlam yükleyeceksiniz.

BİR YAZ GÜNÜ, DOĞAL OLANIN YOLCULUĞU

Ahşabın hikâyesi, tıpkı bir ağacın büyümesi gibi başlar. Bir köyde, çocukluğumun geçtiği yerlerden birinde, devasa bir meşe ağacı vardı. Onu hatırlıyorum, yıllar geçtikçe kolları büyür, dalları gökyüzüne doğru uzanırken, köy halkı bu ağacın altında birçok anı biriktirirdi. Bazen ben de o ağacın altında sessizce oturur, rüzgarın yaprakları nasıl hışırdadığını dinlerdim.

Bir gün, ahşap bir masanın etrafında otururken, yıllar sonra o ağacın kesildiğini öğrendim. Bir inşaat için kullanılması gereken odunlar arasına katılmıştı. İçim buruk oldu, çünkü ahşap, sadece bir malzeme değil, aslında bir yaşam biçimiydi.

Şimdi, gelin bu hikâyeyi iki farklı bakış açısıyla anlatayım: Bir erkek ve bir kadın, her ikisi de farklı düşüncelerle aynı ahşaba bakıyorlar.

ERKEĞİN GÖZÜYLE: ÇÖZÜM VE STRATEJİ

Bir sabah, kahvemi içtikten sonra atölyeme geçtim. Masamın üstünde bir parça ahşap vardı. Benim için bu parça, yalnızca bir hammadde, bir iş malzemesiydi. Kesilmesi gereken doğru şekil, boyut ve stratejiyle şekillendirilmesi gereken bir şey. Ahşap, her şeyin ötesinde çözüm bulmam gereken bir problemdi.

Biraz kesip şekillendireceğim, zımparalayacak, sonra vernikleyeceğim. Her hareketim planlıydı, her anı stratejik bir düşünceyle yönetiyordum. Kendisini tekrar tekrar doğaya ait kılan o dokuların, sadece bir işaret olduğunu düşünüyordum. Doğallığı, yalnızca onun estetik bir şekle dönüşmüş halinden ibaretti.

Ahşap, başlangıçta bir problem olabilir ama çözüm, sadece işin teknik kısmında gizlidir. Kendisine dokunduğunuzda ise… o sizi hissettirir.

KADININ GÖZÜYLE: EMPATİ VE BAĞLANTI

Bir akşam, gökyüzü kızıllığa bürünmüşken, pencerenin kenarına oturdum. Elimde minik bir hediye vardı, bu hediye, eski bir marangozdan almış olduğum, ahşaptan zarif bir kutuydu. Kutunun üzerinde zamanla kazınmış desenler vardı, bunlar bana geçmişi hatırlatıyordu. Ahşap, yıllar boyunca doğanın bir parçası olarak yaşamıştı, ama şimdi onu alıp elime almıştım.

Ahşap, bana yalnızca bir eşya gibi gelmiyordu. Her düğüm, her dal, her iz, bir yaşamın izleriydi. Ahşap, tıpkı bir insan gibi yaşar ve duygusal bir bağ kurar. Bir kadın olarak, ben doğallığı ondan alıyordum. O kutunun üzerindeki şekiller, bazen gözlerimde eski anıları canlandırıyor, bazen de bana hissettirdiği sıcaklıkla huzur veriyordu.

Ahşap, onunla kurduğum ilişkidir. Onunla empati kurmak, doğayla bağ kurmaktır. Onunla dokunduğunuzda, aslında bir yaşam formuyla, geçmişin izleriyle ve sevgiyle temas ediyorsunuz.

DOĞAL MI, GERÇEKTEN DOĞAL MI?

Hikâyemizin sonunda, aslında bu iki bakış açısının da doğru olduğunu fark ediyorum. Ahşap, hem çözüm ve stratejinin hem de empati ve ilişkinin özüdür.

Bir erkek için, ahşap bir malzeme, her şeyin ötesinde bir araçtır; ama bir kadın için, ahşap, içinde hayat barındıran bir varlık, doğayla kurduğu bir bağdır. Ancak her iki bakış açısı da doğallığı doğru bir şekilde yansıtır.

Ahşap, doğanın sunduğu bir armağan, hem teknik hem duygusal olarak hayatımıza dokunan bir yaşam biçimidir. O yüzden, aslında doğallık sadece dışsal bir özellik değil, içsel bir duygu, bir bilinç halidir. Ahşap, doğanın gücünden beslenerek hem erkeği hem de kadını etkileyen, her iki dünyayı birleştiren bir köprü gibidir.

Bundan sonra, bir parça ahşaba bakarken, sadece teknik ve stratejik değil, aynı zamanda duygusal bir bakış açısıyla da bakmaya başlayacağız. Çünkü doğallık, yalnızca dışta değil, içinde bir yerlerde saklıdır. Ahşap, bu iki dünyanın da buluştuğu, bir arada var olabileceği bir hikâyenin ta kendisidir.

Sevgili forumdaşlar, siz de bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Ahşabın doğallığı hakkındaki düşünceleriniz neler? Paylaşın, bu sıcak hikâyeye kendi görüşlerinizi ekleyin.